Istanbul, numit în antichitatea greacă Byzantion, apoi, după anul 330 d.Hr., Constantinopol, a fost capitală a:
- Imperiului Roman - anii 324-395;
- Imperiului Roman de Răsărit, denumit și Imperiul Bizantin - anii 395-1204;
- Imperiului Latin de Constantinopol – anii 1204-1261;
- Imperiul Bizantin refăcut – anii 1261-1453;
- Imperiului Otoman - până la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923;
Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe malurile a două continente, Europa și Asia.
- Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia
- Partea asiatică în Anatolia.
Istanbul a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985.
În vechile texte românești, orașul era numit
Țarigrad,
Stanbul,
Stambul,
Înalta Poartă sau
Poarta. Oficial fosta capitală a primit denumirea turcă de Istanbul la 28 martie 1930, până atunci păstrându-și pe plan internaținal numele antic și tradițional de Constantinopol, iar cu apelativul Stanbul era desemnat numai Orașul Vechi, adică peninsula istorică.
Cu o populație de peste 18,8 miloane Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Pe parcursul unui mileniu Constantinopol-ul și imperiul său au fost stindardul civilizației și culturii europene medievale, păstrătoare ale tezaurului de cultură, artă și civilizație antică. Constantinopolul și Imperiul Bizantin sunt considerate a fi un leagăn major de civilizație europeană și mondială, civilizație caracterizată printr-un larg sincretism. Aici s-a întâlnit civilizația greco-romană cu civilizațiile Orientului Apropiat și Mijlociu, de la care a împrumutat trăsături noi, luând naștere o civilizație de sinteză, civilizația bizantină. Istanbulul, este una dintre cele mai importante trei capitale antice care a dăinuit până astăzi.
Evoluția toponimiei
- Bizantion - denumirea greacă din anul 667 î.Chr;
- Nova Roma - "Noua Romă", toponim atribuit de împăratul Constantin cel Mare după anul 324 d.Chr, până la 11 mai 330 d. Chr, data inaugurării oficiale a noii capitale;
- Constantinupolis, uzual Constantinopol - "Orașul lui Constantin", denumire dată de romani în anul 330 d.Chr., în cinstea împăratului întemeietor de capitală Constantin cel Mare;
- Dar El Saadat - "Orașul Fericit" , toponim arab din Evul Mediu.
- Țarigrad - "Orașul Țarului", denumirea slavă a orașului, care echivala cu "Orașul Cesarului".
- Istanbul - toponim folosit de turci după anul cuceririi orașului 1453. Acesta a fost oficializat odată cu proclamarea Republicii Turcia, în anul 1923.